Kalendar

Ministarstva

Obilježena je 21. godišnjica smrti komandanta Bole

naslovna-obiljezena-je-21-godisnjica-smrti-komandanta-bole

 

 

U organizaciji Udruženja boraca „Senahid Bolić - Bolo“ u četvrtak 22. januara organizovano je obilježavanje 21. godišnjice smrti Senahida Bolića Bole na brdu Konjsko gdje je podignuta spomen ploča ovom legendarnom komandantu.

Delegacija Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo položila je cvijeće na spomen obilježje kao i brojne druge delegacije predstavnici vladinog i nevladinog sektora, a velikom broju okupljenih obratili su se Bolini saborci brigadir Fadil Karčić, dobitnik najvećeg ratnog priznanja "Policijska medalja za hrabrost" komandant 126. Ilijaške brigade Enes Durak i Senad Zukić. Nakon toga održana je promocija knjige "Stazama bosanskih vitezova" autora Avde Huseinovića koja bilježi ratni put naših heroja iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata. 

Senahid Bolić - Bolo ranjen je 14. januara 1994. godine u jeku najveće ofanzive na Olovo kada je agresor sa skoro 3.000 vojnika nastojao da zauzme dolinu rijeke Krivaje te tako presiječe koridor koji je spajao tuzlansku regiju sa ostalim dijelovima slobodne teritorije. Osam dana kasnije od posljedica ranjavanja preminuo je u tuzlanskoj bolnici. Za hrabrost i ratne podvige posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjima "Zlatnim ljiljanom" i "Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima".