Kalendar

Ministarstva

Obilježena 23. godišnjica pogibije heroja heroja oslobodilačkog rata

naslovna-obiljezena-23-godisnjica-pogibije-heroja-oslobodilackog-rata

 

 

Obilježavanje godišnjice pogibije rahmetli Safeta Hadžića i njegovih saboraca Seada Velića, Nermina Zeljkovića, Fahrudina Čavčića, Almira Islamovića i Senada Čirića održano je danas u organizaciji Općine Novi Grad Sarajevo, Udruženja boraca “Patriotska liga” Vogošća i Udruženja veterana Odreda policije “Bosna” FBiH.

Delegacija Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo te brojne druge delegacije Grada, Kantona, federalnog i državnog nivoa, predstavnici boračkih udruženja, političkih partija položili su cvijeće na spomenik ispred Općine Novi Grad. Nakon polaganja cvijeća, delegacije su posjetile mjesto pogibije legendarnog komandanta i njegovih saboraca u krugu „Pretisa“ u Vogošći i njegov mezar na Kovačima, gdje je položeno cvijeće i proučena Dova.

foto-obiljezena-23-godisnjica-pogibije-heroja-oslobodilackog-rata

Safet Hadžić je bio među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine. Poginuo je 18. aprila 1992. godine u akciji izuzimanja naoružanja u fabrici namjenske industrije “Pretis” u Vogošći. U to vrijeme obavljao je dužnost predsjednika Kriznog štaba Patriotske lige za regiju Sarajevo.

Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala i odlikovan je najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" 1992., a "Ordenom heroja oslobodilačkog rata" 1994. godine.