Kalendar

Ministarstva

Obilježena je 22. godišnjica od pogibije Igora Pavlovića

naslovna-obiljezena-je-22-godisnjica-od-pogibije igora-pavlovica

 

Na Šehidskom mezarju Kovači jučer je u 12 sati polaganjem cvijeća obilježena 22. godišnjica pogibije heroja odbrane BiH Igora Pavlovića. Porodica Pavlović, ministar za boračka pitanja u Vladi KS g-din Muharem Fišo te Igorovi saborci i organizatori današnjeg obilježavanja delegacija Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" Kantona Sarajevo položili su cvijeće na Igorov mezar i odali dužno poštovanje našem heroju.

Velikom broju okupljenih građana obratili su se penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine g-din Vahid Karavelić kao i jedan od komandanata Drugog samostalnog bataljona g-din Zakir Oković koji su govorili o Igorovim zaslugama u odbrani jedine nam domovine, a u ime porodice obratio se Igorov sestrić koji nosi ime ovog heroja.

Ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo g-din Muharem Fišo u svom obraćanju je istakao je kako se djela onih koji su među prvima stali na branik slobode i svojim životima odbranili BiH nikada ne smiju zaboraviti i da upravo oni zaslužuju da imaju svoje ulice, a da ustanove nose njihova imena i upravo zbog toga će podržati inicijativu Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" Kantona Sarajevo i Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" da Dom zdravlja Novi Grad u budućnosti nosi ime Igora Pavlovića.

Igor Pavlović rođen je 2. decembra 1969. godine u Sarajevu. Ratne “93. imao je samo 24. godine kada je poginuo na ratištu kod Viteza, bio je apsolvent Medicinskog fakulteta u Sarajevu, ali ga to nije spriječilo da rame uz rame bude na prvim borbenim linijama sa svojim saborcima iz Drugog samostalnog bataljona. Igor je za svoju hrabrost odlikovan najvećim ratnim priznanjima "Zlatnim ljiljanom" i "Orednom zlatnog grba sa mačevima", a posthumno mu je dodijeljena i diploma ljekara. Posljednja želja mu je bila da bude sahranjen sa svojim saborcima na Šehidskom mezarju Kovači.