Kalendar

Ministarstva

Obilježena 22. godišnjica pogibije heroja Senahida Bolića-Bole

naslovna-obiljezena-22-godisnjica-pogibije-heroja-senahida-bolica-bole

U organizaciji Udruženja boraca „Senahid Bolić-Bolo“ u petak 22. decembra obilježena je 22. godišnjica pogibije komandanta 2. bataljona 1. Slavne Olovske brdske brigade Senahida Bolića-Bole. Uz prisustvo jedinice za odavanje počasti 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH, velikog broja građana kao i Bolinih saboraca odata je počast na brdu Konjsko gdje je podignuta spomen ploča ovom legendarnom komandantu. Delegacija Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo položila je cvijeće na spomen obilježje kao i predstavnici vladinog i nevladinog sektora.

Prisutnima se pored Bolinih saboraca obratio i njegov sin Jasmin, koji je istakao da članovi Udruženja boraca „Senahid Bolić-Bolo“ na čijem je on čelu ulažu velike napore da se podvizi 2. bataljona i 1.Slavne Olovske brdske brigade nikada ne zaborave, te da je zahvaljujući angažovanju članova udruženja i brojnim donacijama prijatelja, Olovskih privrednika i drugih pojedinaca spomen obilježje legendarnog komandanta Senahida Bolića-Bole od nedavno natkriveno i postavljeni su jarboli sa zastavama kao i info pano sa najvažnijim informacijama o ratnoj liniji odbrane Olova.

Senahid Bolić - Bolo ranjen je 14. januara 1994. godine u jeku najveće ofanzive na Olovo kada je agresor sa skoro 3.000 vojnika nastojao da zauzme dolinu rijeke Krivaje te tako presiječe koridor koji je spajao tuzlansku regiju sa ostalim dijelovima slobodne teritorije. Osam dana kasnije od posljedica ranjavanja preminuo je u tuzlanskoj bolnici. Za hrabrost i ratne podvige posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjima "Zlatnim ljiljanom" i "Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima".