Kalendar

Ministarstva

Obilježena je 25. godišnjica pogibije heroja oslobodilačkog rata Safeta Hadžica i njegovih saboraca

naslovna-obiljezena-je-25-godisnjica-pogibije-heroja-oslobodilackog-rata-safeta-hadzica-i-njegovih-saboraca

 

Jućer se navršilo 25. godina od pogibije brigadnog generala Armije RBiH Safeta Hadžica te njegovih saboraca Seada Velića, Nermina Zeljkovića, Fahrudina Čavčića, Almira Islamovića i Senada Čirića. Tim povodom delegacija Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo položila je cvijeće na spomenik koji je podignut u čast ovog gazije ispred Općine Novi Grad, a zatim je cvijeće položeno i u krugu preduzeća „Pretis“ na mjestu pogibije rahmetli Hadžica i njegovih saboraca.

Delegacija Saveza UDNRP „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“ Kantona Sarajevo zajedno sa ministrom za boračaka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo mr. Muharemom Fišom te brojne druge delegacije predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti svih niova kao i predstavnici boračkih udruženja odali su dužno poštovanje i položili cvijeće na teretnoj kapiji preduzeća „Pretis“ prisječajući se brilijantne akcije pripadnika MUP-a RBiH Specijalne jedinice "BOSNA".

Safet Hadžić je bio među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine. Poginuo je 18. aprila 1992. godine u akciji izuzimanja naoružanja u fabrici namjenske industrije “Pretis” u Vogošći. U to vrijeme obavljao je dužnost predsjednika Kriznog štaba Patriotske lige za regiju Sarajevo.

Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala i odlikovan je najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" 1992., a "Ordenom heroja oslobodilačkog rata" 1994. godine.