Kalendar

Ministarstva

Obilježena je 24. godišnjica pogibije Tigra sa Žuči

naslovna-obiljezena-je-24-godisnjica-pogibije-tigra-sa-zuci

 

U organizaciji Udruženja ”Druga Viteška” u ponedeljak 12. juna na Mijatovića kosi obilježenja je 24. godišnjica pogibije zamjenika komandanta ove brigade rahmetli Safeta Isovića. Tim povodom delegacija Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo položila je cvijeće na spomen obilježje ovom heroju odbrane Bosne i Hercegovine, kojeg su borci odmilja zvali Tigar sa Žuči.

Predsjednik Udruženja ”Druga Viteška” Sado Šatrović podsjetio je prisutne da je Safet Isović bio planer akcije po čijem se scenariju odigrala bitka i izvojevala pobjeda. Danas se sjećamo „Tigra sa Žuči“ kako smo zvali našeg Saju, koji je tog 12. juna zajedno sa svojim saborcima Amirom Šabanovićem, Esadom Čolakovićem i Zulfom Dizdarevićem ostao na vječnoj straži za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Cvijeće na spomen obilježje Tigru sa Žuči položio je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo mr. Muharem Fišo koji je pozvao sve okupljenje na jedinstvo, ističući kako samo zajedno možemo izgraditi našu državu. “Trebamo slijediti primjer Tigra sa Žuči i njegovih saboraca naše slavne Armije i MUP-a RBiH koji su dokazali da kada smo jedinstveni naš narod ne zna za poraz”, poručio je ministar Fišo koji je položio cvijeće i na spomen obilježje drugom zamjeniku komandanta 2. Viteške motorizovane brigade rahmetli Salki Muraspahiću dobitniku najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", koji je poginuo 28. jula 1993. godine nedaleko od mjesta pogibije Safeta Isovića.

Safet Isović rođen je 6. septembra 1966. godine u Bijelom Polju. Po izbijanju agresije na našu zemlju bio je aktivno vojno lice. Za herojski doprinos ispoljen u odbrani jedine nam domovine Tigar sa Žuči odlikovan je "Zlatnim ljiljanom" u prvoj ratnoj godini. Poginuo 12. juna 1993. godine na Mijatovića kosi na dužnosti Zamjenika komandanta 2. "Viteške" motorizovane brigade. Posthumno je odlikovan "Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima" 1994. godine. Rahmetli Isović bio je porodičan čovjek u braku sa suprugom Mirsadom dobio je dvoje djece, a kad je poginuo njegov sin Adi imao je 4, a kćerka Anja svega 3 godine.