Kalendar

Ministarstva

Dan državnosti Bosne i Hercegovine

25 novembar

Na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine koje je održano 25. novembra 1943. godine, 247. vijećnika pripadnika svih bh. naroda donijeli su odluku o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine koju je srednjovjekovna Bosna izgubila 1463. godine kada je pala pod upravu Osmanske imperije.

Na historijskom zasjedanju vijeća naroda Bosna i Hercegovina je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država, jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji u kojoj će svi njeni narodi imati ista prava.

Nakon četiri dana održano je i zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu na kojem je potvrđena i ozvaničena odluka od 25. novembra i zbog toga baš na ovaj datum Bosna i Hercegovina obilježava svoj Dan državnosti.

Svim građanima Bosne i Hercegovine, Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo želi sretan 25. novembar Dan državnosti jedine nam domovine.

Pozivamo naše članove, porodice šehida i poginulih boraca i sve patriote da nam se pridruže u nedelju 25. novembra kako bi odali počast najzaslužnijim sinovima Bosne što Dan državnosti proslavljamo u slobodi.

 

PROTOKOL OBILJEŽAVANJA DANA DRŽAVNOSTI

09.00 sati - Spomen obilježje “Vječna vatra”;

09.30 sati - Mezarje Kovači – mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića;

09.45 sati - Gradska groblja Lav, Sv. Josip, Sv. Marko i mezarje Stadion Koševo;

10.00 sati - Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godina;

10.30 sati - Spomen -park Vraca.