Kalendar

Ministarstva

Sretan Dan nezavisnosti

Sreatn dan nezavisnosti

 

Na referendumu koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine od 64. posto građana koji su izašli na referendum, njih čak 98. posto se izjasnilo da žele živjeti u "suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive".

Poslanici SDS-a u Skupštini Bosne i Hercegovine su oštro reagovali na referendum, a najglasniji je bio tadašnji predsjednik SDS-a, a danas haški osuđenik za ratne zločine Radovan Karadžić koji je tada otvoreno zaprijetio: "Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje."

Referendum za nezavisnost BiH nadgledali su posmatrači OSCE-a i Evropske zajednice koja će na zasjedanju u Luksemburgu priznati SRBiH kao nezavisnu i suverenu državu u međunarodno priznatim granicama. Bez obzira na prisutne posmatrače, a kao odgovor na referendum, srpske paravojne jedinice podižu barikade u Bosanskom Brodu, Sarajevu, Derventi, Bosanskom Šamcu i drugim bh. gradovima i na taj način počinje agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu, koja je nakon četiri godine zaustavljena nepravednim mirom.

Svima koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju svojom domovinom Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo čestita 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine te Vas pozivamo da nam se pridružite ovom obilježavanju po važećem protokolu.

Ponedeljak 01. 03. 2021. godine

09.00 sati - Mezarje Kovači – Odavanje počasti i polaganje cvijeća Bosanskom šehidu i na mezaru Prvom predsjedniku Republike BiH gosp. Aliji Izetbegoviću

09.30 sati - Spomen obilježje Vječna vatra - Odavanje počasti i polaganje cvijeća

10.00 sati - Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995 -Odavanje počasti i polaganje cvijeća

10.15 sati –Spomen obilježje ubijenim policajcima u Velikom parku - Odavanje počasti i polaganje cvijeća

10.30 sati – Spomen park Vraca - Odavanje počasti i polaganje cvijeća

11.00 sati – Spomen obilježje Novi Grad - Odavanje počasti i polaganje cvijeća