Kalendar

Ministarstva

Dan Zlatnih ljiljana i Dan pobjede nad fašizmom

naslovna-dan-zlatnih-ljiljana-i-dan-pobjede-nad-fasizmom-9-maj-2021

 

 

U skladu sa preporukama kriznih štabova, Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo dostojanstveno i u skladu sa mogućnostima obilježio je  9. maj "Dan Zlatnih ljiljana" i "Dan pobjede nad fašizmom".

Delegacija Saveza odala je počast i položila cvijeće na lokacijama: Šehidsko mezarje "Kovači", Spomen obilježje Vječna vatra, Groblja Lav, Stadion, Sveti Josip i Sveti Marko, a općinska Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja su dan ranije odala počast na lokalnim mezarjima i grobljima. Televizija Kantona Sarajevo večeras u 22:00 sata premijerno će emitovati dokumentarni film "ČUDO OTPORA - HEROJI IZBLIZA" o odbrani Sarajeva,  autora Avde Huseinovića te nosioca najvećih ratnih priznanja. U ponedjeljak 10. maja u saradnji sa ministarstvom obrazovanja biće održan Historijski čas o značaju 9. maja, putem on-line nastave.

ČUDO OTPORA - HEROJI IZBLIZA je dokumentarni film Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" Kantona Sarajevo, autora Avde Huseinovića te nosioca najvećih ratnih priznanja. Nažalost da bi se samo pomenuli svi heroji odbrane Sarajeva potreban je filmski festival, a ne jedan dokumentarni film. Ovo je naš skromni doprinos da borba protiv agresije i neofašizma ne postane "građanski rat" u nekim novim historijskim udžbenicima.