Kalendar

Ministarstva

Dan Zlatnih ljiljana Kantona Sarajevo

naslovna Dan Zlatnih ljiljana Kantona Sarajevo

 

Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" Kantona Sarajevo organizovao je u srijedu 7. maja obilježavanje "Dana Zlatnih ljiljanja" i "Dana pobjede nad fašizmom". Ovogodišnja manifestacija je 16. po redu na kojoj se okupilo oko 600. nosioca najvećih ratnih priznanja i članova porodica poginulih dobitnika priznanja.

Predstavnici općinskih udruženja u jutarnjim satima obišli su šehidska mezarja i groblja poginulih boraca na teritoriji svojih općina, a nakon toga uslijedilo je i polaganje cvijeća na spomen obilježju ispred Općine Novi Grad. Svečana akademija održana je u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad na kojoj je prikazan i dokumentarni fillm o herojima odbrane BiH, a na akademiji prisutnima su se obratili djeca poginulih dobitnika priznanja Adi Isović i Sanja Domuz-Sadiković kao i članovi Predsjedništva BiH Komšić i Izetbegović. Plaketa Saveza uručena je dugogodišnjem radniku i sinonimu TVSA Harisu Dučiću u znak zahvalnosti za kontinuirano praćenje rada Saveza od strane ove medijske kuće.

Nakon svečane akademije prisutni su se uputil prema Šehidskom mezarju Kovači u Hrasnici gdje je položeno cvijeće uz vjerski program, a historijski čas održao je Zijad Hasečić-Žika nosilac "Zlatnog ljiljana". Svečani ručak uz kulturno zabavni program upriličen je u Hotelu Terme na Ilidži.

Foto: Arslan Dučić