Kalendar

Ministarstva

U Bihaću obilježen Dan Zlatnih ljiljana

naslovna-u-bihacu-obiljezen-dan-zlatnih-ljiljana

 

Centralna svečanost povodom "Dana Zlatnih ljiljana" Bosne i Hercegovine, a u organizaciji Federalnog i Unsko-sanskog Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja održana je 9. maja u subotu u Bihaću. U dvorani Luke gdje je održana svečana akademija okupili su se heroji odbrane iz cijele BiH kao i porodice poginulih dobitnika priznanja i predstavnici svih nivoa vlasti.

Fatihu za šehide predvodio je bihaćki muftija Hasan Makić, a ratne zastave korpusa nosili su sinovi poginulih "Zlatnih ljiljana", sin Irfana Kolakovića Semir, sin Keme Mehanića Kenan, sin Senahida Hadžića Semir, sin Senahida Bolića Jasmin, sin Mirsada Akmadžića Dženan, sin Izeta Nanića Nevzet, sin Admira Ljubuškića Emir, sin Šarka Šarića Šeherzad i sin Hasana Durakovića Abid. Svi oni su danas magistri, inžinjeri, pravnici ili su studenti na fakultetima i odlični učenici u srednjim školama.

Nakon svečane akademije na centralno spomen obilježje poginulim braniocima na gradskom mezarju Humci odata je počast i položeno je cvijeće. Druženje heroja odbrane BiH nastavljeno je uz ručak u Kulen Vakufu.