Kalendar

Ministarstva

Obilježena je 22. godišnjica pogibije heroja sa Žuči

naslovna-obiljezena-je-22-godisnjica-pogibije-heroja-sa-zuci

 

 

Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" Kantona Sarajevo i Udruženje "Druga Viteška" - Novi Grad Sarajevo, zajedno su danas organizovali obilježavanje 22. godišnjice pogibije heroja sa Žuči Safeta Zajke, Safeta Isovića i Salke Muraspahića.

 

Danas su organizatori ovog obilježavanja posjetili mjesto pogibije i mezar rahmetli Safeta Zajke i odali dužno poštovanje našem heroju, a 12. juna cvijeće je položeno na mezar Safeta Isovića dok će 28. jula na prigodan način biti obilježena 22. godišnjica pogibije Salke Muraspahića.

Nakon polaganja cvijeća u Domu mladih održana je akademija posvećena sjećanju na lik i djelo naših heroja na kojoj su se prisutnima obratili saborci rahmetli Zajke, Isovića i Muraspahića gospodin Safet Kešo i penzionisani general Armije RBiH Ismet Hadžić Mutevelija. Ispred organizatora obilježavanja obratio se predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo gospodin Ismet Godinjak, a od zvaničnika ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Muharem Fišo i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Na akademiji je uprilićena i projekcija kratkog dokumentarnog filma o ratnom putu naših heroja, autora Harisa Dučića.

General Armije RBiH Safet Zajko rođen je 1. marta 1959. godine u selu Gaočić kod Rudog. Kao uzoran omladinac završio je školu za rezervne oficire u Bileći i kao jedan od najuspješnijih u klasi stekao čin rezernog  kapetana. Bio je uzoran radnik i nepokolebljivi borac za radnička prava, suprug i otac dvije kćerke – Alme i Džane. U osvit rata u našoj zemlji rahmetli Zajko se priključio u operativni dio rada Patriotske lige kao jedan od njenih najaktivnijih članova, a već 2. januara stajao je na čelu nekoliko stotina patriota Sokolja, Boljakovog i Buća potoka, koji su se postrojili pred džamijom u Boljakovom potoku. To će kasnije biti okosnica 2. Viteške motorizovane brigade. Poginuo na dužnosti komandanta 2. Viteške motorizovane brigade na današnji dan 1993. godine prilikom izviđanja neprijateljskih položaja na Mijatovića kosi. Ratno priznanje "Zlatni ljiljan" dobio je "92., a posthumno je odlikovan i "Ordenom heroja oslobodilačkog rata" 1994. godine.

Safet Isović rođen je 6. septembra 1966. godine u Bijelom Polju. Po izbijanju agresije na našu zemlju bio je aktivno vojno lice. Za herojski doprinos ispoljen u odbrani jedine nam domovine Tigar sa Žuči odlikovan je "Zlatnim ljiljanom" u prvoj ratnoj godini. Poginuo 12. juna 1993. godine na Mijatovića kosi na dužnosti Zamjenika komandanta 2. "Viteške" motorizovane brigade. Posthumno je odlikovan "Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima" 1994. godine. Rahmetli Isović bio je porodičan čovjek u braku sa suprugom Mirsadom dobio je dvoje djece, a kad je poginuo njegov sin Adi imao je 4, a kćerka Anja svega 3 godine.

Salko Muraspahić rođen je 10. juna 1960. godine u Nevesinju. Bio je aktivno vojno lice. Ukrupnjavanjem jedinica prve ratne godine imenovan je na dužnost zamjenika komandanta 2. "Viteške" motorizovane brigade. Poginuo 28. jula 1993. godine na Smiljevićima. Za herojski doprinos ispoljen u odbrani jedine nam domovine 1994. godine posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem "Zlatnim ljiljanom". Uspomenu na časnog bosanskog vojnika koji ostade čuvati vječnu stražu na Smiljevićima danas čuvaju supruga Medina, sin Said i kćerka Derviša. Kada je Salko poginuo Said je imao 7, a Derviša nepune 2 godine.