Kalendar

Ministarstva

Krajem mjeseca jula obilježene su godišnjice pogibije naših heroja

naslovna-krajem-mjeseca-jula-obiljezene-su-godisnjice-pogibije nasih-heroja-2015

 

 

U godinama agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu mjesec juni i juli ostati će upamćeni po velikim pobjedama, ali nažalost i po gubitku naših hrabrih gazija, tako je ponedjeljak 27. jula obilježena 22. godišnjica bitke za brdo Žuč i pogibije heroja oslobodilačkog rata Envera Šehovića i njegovih saboraca.

Predstavnici boračkih udruženja, izvršne i zakonadavne vlasti i delegacija Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo položili su cvijeće na mezare u haremu Ali - pašine džamije, a nakon toga cvijeće je položeno i na mjesto pogibije ratnih komandanta i dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" komandanata Šehovića i Panjete kao i na mjestu pogibije osamnaestorici pripadnika specijalne policijske jedinice „Bosna“ na lokalitetu Golo brdo Žuč.

U utorak je 28. jula obilježena 22. godišnjica pogibije Emira Boguinića - Čarlija dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" i nosioca "Ordena za vojne zasluge sa zlatnim mačevima", članovi porodice, predstavnici Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo kao i brojne druge delegacije položili su cvijeće na mjestu pogibije rahmetli Čarlija, Džemaila Bulbula i sestara Elčić na lokalitetu Golog brda na Igmanu. O herojstvu Čarlija okupljenim građanima govorio je penzionisani general Armije RBiH Fikret Prevljak, koji je naglasio da ne smijemo zaboraviti niti Bosanske heroine sestre Mevlidu i Samiru koje su izbjegavši iz Dervente, preko Hrvatske došle da brane Sarajevo, a Mevlida je posthumno odlikovana "Zlatnim ljiljanom". Potom su delegacije položile cvijeće na mezarima Emira Bogunića - Čarlija i Ejuba Sarajkića -  Eke u parku ispred Doma kulture u Hrasnici.

Polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju Kahrimani i Brezovači u četvrtak 30. jula obilježena je 23. godišnjica bitke za Trnovo i pogibije Čedomira Domuza i najstarijeg dobrovoljca Armije RBiH od milja nazvanog Smajo Somo. Cvijeće su pored porodice položile i brojne deleagcije kao i predstavnici Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo. Prisutnim se pored Čedinih saboraca obratio i ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Muharem Fišo, koji je istakao kako su Hadžići jedina općina u državi u kojoj nijedna ulica, škola ili ustanova ne nosi ime po herojima iz te općine. Čedomir Bato Domuz koji je za svoj doprinos u odbrani od agresije odlikovan najvećim ratnim priznanjima "Zlatnim ljiljanom" , "Policijskom medaljom za hrabrost" i "Ordenom zlatnog grba sa mačevima" kao i drugi veliki borci, koji su među prvima stali na branik slobode i svojim životima odbranili BiH zaslužuju da imaju svoje ulice.