Kalendar

Ministarstva

Godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

naslovna-godisnjica-formiranja-prvog-korpusa-armije-rbih-2015

 

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća obilježena je 23. godišnjica od formiranja Prvog korpusa Armije RBiH. Manifestaciju je kao i prethodnih godina organizovalo Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo. Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo i delegacije svih nivoa vlasti, jučer su na mezarju "Kovači“ učenjem Fatihe, minutom šutnje odali počast šehidima i poginulim borcima.

Delegacije su nakon ovoga obišle i položile cvijeće ispred mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika i vrhovnog komandanta Armije RBiH, te ispred spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Dužna počast je odata i na mezarju ispred Alipašine džamije, šehidskom mezarju na pomoćnom stadionu Koševo, te na grobljima Lav, Sveti Josip i Sveti Marko.

"Borci Prvog korpusa su generacija koju je ova država čekala 1.000 godina jer je ona više voljela BiH nego sebe. Sam broj poginulih, ranjenih i dobitnika priznanja pokazuje kolika je bila snaga Prvog korpusa. Također, snagu opisuje činjenica da se strategija odbrane Sarajeva proučava na nekim američkim akademijama i da je svaki građanin ovog grada zapravo heroj",  istakao je Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja prilikom otvaranje manifestacije "Čuvari srca Bosne".

U Amfiteatru Memorijalnog kompleksa Kovači u 20 h održan je centralni dio manifestacije na kojem prikazan kratki 3D film koji govori o odbrani i opsadi Sarajeva, a uručena je i donacija Fondaciji Obrazovanje gradi BiH za stipendiranje talentovane djece iz kategorije boračke populacije.

Prvi korpus Armije RBiH formiran je ratne 92. godine u Sarajevu u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, a na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića. Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan. Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH 472. su nosioci najvišeg ratnog priznanja ''Zlatni ljiljan'', 29. pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19. pripadnika ratnim priznanjem ''Srebreni štit''. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.