Kalendar

Ministarstva

Obilježena je 23. godišnjica od pogibije Zame Dučića

naslovna-obiljezena-je-23-godisnjica-od-pogibije-zame-ducica

 

 

U organizaciji Udruženja 101. brigade u ponedeljak 25. septembra obilježena je 23. godišnjica pogibije komandanta manevarskog bataljona ove brigade rahmetli Zame Dučića. 

Tim povodom delegacija Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo položila je cvijeće na mezar ovog hrabrog gazije u haremu Alipašine džamije kao i njegova porodica, saborci, predstavnici boračkih udruženja te ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo mr. Muharem Fišo i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo. Uz riječi utjehe ministar Fišo prisjetio se Zaminih djela u razgovoru sa njegovom suprugom Merimom i sinom Arslanom.

Zamo Dučić rođen je 8. februara 1967. godine u Plavu, u Sandžaku. Prije izbijanja agresije na RBiH bio je zaposlen u Arhivu grada Sarajeva, te se među prvima u svom naselju Hrasno Brdo u kojem je živio sa porodicom uključuje u odbranu grada. Obnašao je dužnosti komandanta trećeg bataljona 167. slavne motorizovane brigade Prvog korpusa i komandanta 101. motorizovane brigade.

Poginuo je 24. 09. 1994. godine na Jasenu-Vareš, a za hrabrost ispoljenu tokom agresije posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem "Zlatnim ljiljanom" te je proizveden u čin majora.