Kalendar

Ministarstva

Obilježena 24. godišnjica pogibije Senahida Bolića-Bole

naslovna-obiljezena-24-godisnjica-pogibije-senahida-bolica-bole

 

U organizaciji Udruženja boraca „Senahid Bolić-Bolo“ i MZ Dolovi u ponedeljak 22. januara obilježena je 24. godišnjica pogibije komandanta 2. bataljona 1. Slavne Olovske brdske brigade Senahida Bolića-Bole. Uz prisustvo jedinice za odavanje počasti 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH, velikog broja građana kao i Bolinih saboraca odata je počast na brdu Konjsko gdje je podignuta spomen ploča ovom legendarnom komandantu.

Delegacija Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo položila je cvijeće na spomen obilježje kao i predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo te Unije Veterana kao i brojni predstavnici vladinog i nevladinog sektora iz Zeničko-dobojskog kantona.

Prisutnima se pored Bolinih saboraca obratio ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH Salko Bukvarević.

U ime organizatora sin rahmetli komandanta Jasmin Bolić, izrazio je zahvalnost svima koji su doprinijeli i doprinose da iz godine u godinu ova manifestacija šalje poruku da se djela najboljih sinova BiH vječno pamte.

Senahid Bolić - Bolo ranjen je 14. januara 1994. godine u jeku najveće ofanzive na Olovo kada je agresor sa skoro 3.000 vojnika nastojao da zauzme dolinu rijeke Krivaje te tako presiječe koridor koji je spajao tuzlansku regiju sa ostalim dijelovima slobodne teritorije. Osam dana kasnije od posljedica ranjavanja preminuo je u tuzlanskoj bolnici. Za hrabrost i ratne podvige posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjima "Zlatnim ljiljanom" i "Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima".