Kalendar

Ministarstva

Dan Zlatnih ljiljana i Dan pobjede nad fašizmom

naslovna-dan-zlatnih-ljiljana-i-dan-pobjede-nad-fasizmom-2020

 

 

Zbog pandemije izazvane korona virusom obilježavanje 9. maja "Dana Zlatnih ljiljana" i "Dana pobjede nad fašizmom" prolongirano je za narednu godinu te je u skladu sa preporukama kriznih štabova dostojanstveno i u skladu sa mogućnostima Savez obilježio ovaj značajan datum.

U saradnji sa ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo 8. maja putem on-line nastave održan je historijski čas o značaju 9. maja. Predstavnici Saveza sa prigodnim poklonima izvršili su obilazak roditelja šehida i poginulih boraca, a 9. maja je na TVSA, TV Hayat i RTV Vogošća premijerno prikazan dokumentarni filma "ČUDO OTPORA - HEROJI IZBLIZA" o odbrani Sarajeva,  autora Avde Huseinovića te nosioca ratnih priznanja.

Delegacije federalnog i kantonalnog Saveza DNRP odale su počast i položile cvijeće na lokacijama: Memorijalni kompleks "Kovači", spomen obilježje Vječna vatra, spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva i mezaristanu Alipašina džamija.

ČUDO OTPORA - HEROJI IZBLIZA je nedovršeni dokumentarni film Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" Kantona Sarajevo, premijerno je trebao biti emitovan 9. maja 2020. godine na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja "Dana Zlatnih ljiljana" i "Dana pobjede nad fašizmom" na  22. po redu susretima dobitnika najvećih ratnih priznanja i članova porodica poginulih dobitnika priznanja, ali je zbog proglašenja pandemije COVID-19 ovo obilježavanje prolongirano za narednu godinu. Završeni dokumentarni film biće dostupan javnosti u septembru ove godine te će premijerno biti prikazan na obilježavanju godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.